Stal Damburgh


bel ons:
tel.  0172-611147
email Stal Damburgh voor informatie
of e-mail:

 

Clun Forest schapen

De lammetjes

 De eerste lammetjes van 2011 kwamen op 25 februari! En nog wel een fitte drieling, alle drie ooitjes! We noemden ze: Lara, Laila en Lana van Damburgh.
De drieling van moederooi Helen SBN 433 deed het heel goed. Hieronder enkele foto's.

De jaarlijkse geboorte van de lammetjes is een van de leukste perioden bij het fokken van schapen. Clun Forest schapen lammeren gemakkelijk en er zijn meestal geen problemen met de geboorte. De ooien kunnen het bijna  altijd zelf en we hebben maar zelden de veearts nodig. 
De meeste lammetjes staan binnen 15 minuten na de geboorte op de poten. Het is bijzonder om te zien dat ze heel snel de juiste plek bij hun moeder weten te vinden om aan melk te komen. Vaak zie je de lammetjes enkele uren na de geboorte al de eerste huppelsprongetjes maken.

De lammetjes worden bijna altijd in de stal geboren, maar zodra ze een week of twee oud zijn en het weer goed is gaan ze graag met hun moeders naar buiten. 

Als de lammetjes geboren worden zijn ze donkerbruin/grijs, soms iets gevlekt. Na ongeveer 7-8 weken krijgen de lammeren hun mooie roomwitte vacht. 

 

 

In hun eerste jaar krijgen de jonge ooien meestal één lam, soms twee. Daarna krijgen ze meestal een tweeling of een drieling. Een vierling komt ook af en toe voor! 

Moederooi met twee erg jonge lammetjes. 
Na de geboorte waren ze snel op de been. 
Op deze foto´s zijn ze nog geen 24 uur oud.

Dezelfde lammetjes als hiernaast links. Nu zijn ze 2 dagen oud.
Ze waren erg  levenslustig en sprongen al vrolijk door het hok.


Wij hebben de ooilammetjes die hierboven op de foto staan zelf aangehouden omdat ze zich erg goed ontwikkelden en uit onze nieuwe Engelse bloedlijn van de Guifron Flock komen. Aardig is dat ze nog steeds vaak bij hun moeder in de buurt te vinden zijn.  Je ziet ze veel met z´n drieën grazen. Hieronder twee foto´s van het groepje (
begin november)

ooi FAF 069 met haar ooilammeren SBN 215 en 216 in de late middagzon begin november. Ooi FAF 069 met haar twee ooilammeren SBN 215 en 216

Het moederinstinct van Clun Forest schapen is bijzonder goed ontwikkeld, zodat ooien altijd uitstekend voor hun lammeren zorgen. Het komt normaal gesproken bij een Clun Forest schaap nooit voor dat een lam niet door de moeder wordt geaccepteerd.

Onze trotse ooi Polly met een vierling. Op de foto zijn de lammeren twee weken oud.
Alle vier lammeren groeiden voorspoedig op.
Dit clubje had veel bekijks bij de Clun Forest stand op de Dag van het Schaap te Utrecht in 1998.
Ook in 1999, 2000 en 2001 kreeg Polly een vierling! In 2002, 2003 en 2004  kreeg ze een drieling. In 2005 en 2006 tweelingen. In 2007 voor de eerste keer een eenling, een prachtig en goed ontwikkeld ooilam, dat op 27 februari werd geboren en later nog kampioen werd bij de ooilammeren op de Noordelijke Keuring in Beilen.
In 2008 en 2009 heeft ze geen lammeren meer gekregen. In 2010 is ze helaas op 16-jarige leeftijd overleden.
In al die jaren heeft Polly 34 levende lammeren grootgebracht. Het was een aanhankelijke en attente ooi. We zijn gelukkig dat er nu nog enkele dochters van haar in onze kudde lopen.

In juni worden alle lammetjes geïnspecteerd voordat ze in het stamboek kunnen worden geregistreerd. Uit deze lammeren selecteren wij de beste om de kwaliteit van het Clun Forest schapenras in stand te houden en verder te ontwikkelen. Wij letten dan vooral op de specifieke raskenmerken, maar ook op een goede groeiontwikkeling.

Een jaarling ooi met ooilam van 5 weken oud. 
Het ooilam is later heel mooi uitgegroeid en werd op de Nationale keuring reserve kampioen bij de ooilammeren. Twee jaar later werd ze Nationaal Kampioen in de categorie volwassen ooien. 
Het jaar daarna werd ze moeder van een leuke drieling.

Twee ramlammeren (rechts) en 1 ooilam (links) 
 (circa 5 maanden oud).

Wie meer informatie wil is altijd van harte welkom!
E-mail:
damburgh@xs4all.nl ,
of telefoneer: 0172 611147.
Wij stellen uw reactie zeer op prijs!

 

 

 

 

Nedstat Basic - teller