Beginnen met schapen

Beginnen met schapen in het Groene Hart.
In 1984 kregen we een kans om op een herbouwde boerderij in Bodegraven te gaan wonen.  Midden in het Groene Hart. Die boerderij was een paar jaar daarvoor bijna geheel afgebrand. Er zat toen nog maar een klein weitje bij, net voldoende voor één schaap met lammeren. Dat werd een Zwartbles. Het begin van onze schapenhobby!

Stal Damburgh

In 1989 kregen we ineens de mogelijkheid om een stuk weiland van bijna 2 hectare er bij te kopen. Precies voor ons huis, dus een buitenkans! Daardoor konden we beginnen met schapen.
We waren er snel uit dat we daar het liefste schapen op wilden gaan houden. Een lokale veehandelaar hielp ons snel aan een tiental Texelaarkruisingen met lammeren.
Maar … we hadden met die dieren toch veel aflamproblemen en elk jaar ook wel een paar ooien die hun lammeren niet wilden accepteren. Gelukkig heeft een ervaren buurman ons daarbij regelmatig geholpen. We besloten toch om een ander ras te zoeken met minder problemen en liefst ook een schapenras dat er aantrekkelijker uitzag.

De Dag van het Schaap

In 1992 gingen we op pad naar de jaarlijkse Dag van Het Schaap. Die manifestatie werd toen nog elk jaar gehouden. Eén ras sprong er wat ons betreft helemaal uit….. jullie raden het: … de Clun Forest. En niet alleen de schapen waren mooi, maar we kregen ook mooie verhalen te horen van heel enthousiaste mensen die toen achter de Clun Forest kraam stonden: Brigitte de Pree en Silvia Kemperman.

Starten met Clun Forest schapen

We zijn toen gestart met drie Clun Forest ooien en een ram. We werden ook direct lid van de Clun Forest vereniging. Het jaar daarna: ….5 ooilammeren en een ramlam. En uit diezelfde combinatie het jaar daarop weer 5 ooilammeren en een ramlam. Het Clun Forest ras kon bij ons natuurlijk niet meer stuk. De Texelaarkruisingen hebben we geleidelijk weer terugverkocht aan de handelaar. En we moesten natuurlijk ook een stalnaam verzinnen. Dat werd Stal Damburgh. We hebben de Clun Forest kudde geleidelijk uitgebouwd naar 20 ooien, die ons elk jaar meestal ruim 40 lammeren opleverden.
Tegenwoordig is het aantal weer iets geslonken. Op dit moment hebben we 14 ooien en 2 jonge rammen.

Lammereninspectie en keuringen

Jan Wever en good old Henk Braams kwamen in die tijd helemaal uit Drenthe voor de jaarlijkse lammereninspectie. Ze overtuigden ons gemakkelijk om zwoegervrij te gaan worden. Dan konden we ook met keuringen mee gaan doen. Wat daarvoor nog ontbrak was een schapentrailer. Maar die konden we gelukkig kopen bij Leon Kurvers, toen ook nog lid van onze club. Helemaal in Geulle. Die Leon bouwde af en toe een nieuwe schapenkar op het oude frame van een caravan.
Vanaf dat moment zijn we ook regelmatig met keuringen mee gaan doen. Door het meedoen met deze keuringen hebben we veel geleerd en altijd erg veel plezier beleefd aan de gezellige, gemoedelijke en open sfeer die daar heerst. In het begin stonden we nog wel eens wat meer naar achteren in de rij. Maar gaandeweg werden onze schapen beter en leerden we ook waar we goed op moesten letten als we de dieren selecteerden die we mee wilden nemen.

Naar Engeland en Wales

We waren zo enthousiast over onze schapen, dat we in 1995 tijdens een vakantie in Engeland ook op zoek gingen naar Clun Forest schapen. We gingen kijken op de Royal Show en gingen ook op bezoek bij enkele bekende Clun Forest fokkers. Het was een fantastisch gezicht om bij die fokkers een grote kudde Cluns aan te zien komen draven, meestal aangespoord door een of twee sheepdogs.

Een paar jaar later in 2000 gingen we weer eens naar de Royal Show. Al pratende met deze en gene bleek dat Tom Francis van de Guifron Flock wel een aantal ooien en een ram aan ons wilde verkopen. De Guifron Flock stond toen bekend als een van de beste Clun Forest kuddes in Engeland. Dus wij op pad naar Newcastle on Clun waar Tom Francis woonde.
Uiteindelijk bleek dat we het eens konden worden over 8 ooien en een ramlam. Daarbij waren enkele erg fraaie dieren die zowel op de Royal Show en de Royal Welsh Show de eerste prijs hadden gewonnen.

Van de 8 ooien zijn er 3 naar Ton van der Toorn gegaan en een naar Jan Wever.
Deze import heeft voor een enorme verbetering gezorgd van onze kudde. Een belangrijk deel van onze dieren komt nog steeds uit deze bloedlijnen.

De website Schapen.nl

Wat voor ons erg belangrijk is gebleken is dat we al heel vroeg een website over onze schapen hebben gemaakt. Toen we bijna 20 jaar terug met een website begonnen was er op het internet nog maar weinig in het Nederlands over schapen te vinden. Wel had Ton van der Toorn in die tijd ook al een website voor zijn stal Gelkenhoeve.
In het begin bestond onze website nog maar uit een of twee bladzijden met een enkel fotootje. Maar langzaamaan hebben we die website verder uitgebouwd. Al doende leerden we beter hoe we zoiets moesten doen.

Later bleek dat de domeinnaam schapen.nl nog niet door iemand was gereserveerd. Die hebben we toen zelf voor onze eigen schapensite kunnen vastleggen. Daardoor kwamen we nog een stuk beter naar voren in zoekmachines, zoals Google en Bing.
Het grote voordeel van onze website was dat we vanaf het begin vrij regelmatig reacties kregen en daardoor de lammeren meestal voor de fok konden verkopen en ze niet naar de slager hoefden.
We verkopen vaak lammeren of ooien aan mensen die voor het eerst schapen gaan houden. Wij vinden het leuk om die mensen in het begin een beetje te helpen. Het heeft zo ook al diverse nieuwe leden voor onze mooie vereniging opgeleverd. Zelfs een aantal van de huidige bestuursleden zoals André van den Ouden, Bert Theunissen en Lian Hielkema en Toon Verhoeven kochten hun eerste schapen bij onze Stal Damburgh!

Bestuur van de Clun Forest Schapenvereniging

Over het bestuur gesproken. In 1997 werd Gerard gevraagd om lid te worden van het bestuur van onze vereniging en wel als penningmeester. Naast het penningmeesterschap kwamen er geleidelijk steeds meer taken bij, zoals de ledenlijst bijhouden, lammereninspectie, de website Clunforest.nl, het maken van de Clunformatie, etc. Uiteindelijk is het een hele lijst geworden, wat hij tot begin 1995 met heel veel plezier heeft gedaan. Want de Clun Forest vereniging is een club met heel veel gezellige mensen, waarvan heel wat ook vrienden zijn geworden.
En gelukkig konden de bestuurstaken heel goed door nieuwe en jongere bestuurleden!
Mensen vragen wel eens aan ons: “Wat is er nou zo leuk aan de schapen?”. Wij leggen dan meestal uit dat 50% van de lol zit in de schapen zelf , maar de andere 50% in de prettige contacten met Clun Forest schapenhouders, verspreid over het hele land.

Export van schapen

Er is nog heel wat meer te vertellen over onze belevenissen met de schapen, zoals het meedoen met de jaarlijkse keuringen en bijvoorbeeld verschillende exporten naar bijvoorbeeld Frankrijk, Tsjechië, België. We gingen zelfs met een schapenkar naar Italië om daar een paar schapen weg te brengen. En een ramlam van ons werd naar Wales geïmporteerd door Brian Davies, een van de keurmeesters van onze Nationale Keuring. Een bijzonder project was de export van ingevroren sperma van vier mooie Nederlandse Clun Forest rammen naar vier verschillende fokkers in de Verenigde Staten.

Artikel in Clunformatie (oktober 2015), de Nieuwsbrief van de Clun Forest Schapenvereniging