Hier leest u over onze import van Clun Forest schapen van de Guifron Flock in Engeland. En ook over de achtergrond en geschiedenis van deze oude en bekende kudde, die aan de basis heeft gestaan van onze huidige kudde Clun Forest schapen. Verder foto´s van de schapen en de eigenaar van de Guifron Flock: Tom Francis (Newcastle on Clun, Shropshire).
Import van Cluns uit Engeland
Al weer heel wat jaren geleden, op de Royal Show in Engeland, bij de keuring van de Clun Forest schapen, raakten we aan de praat met Tom Francis. Hij bleek de eigenaar van de Guifron Flock met enkele honderden Cluns.
Tom Francis was een enthousiast prater en nodigde ons uit om een van de volgende dagen naar zijn kudde te komen kijken. Wij gingen natuurlijk graag op bezoek.
De Guifron Farm van Tom Francis ligt in de heuvels iets ten westen van het mooie stadje Clun, precies op de grens van Engeland en Wales.
Wij keken onze ogen uit naar de vele mooie Cluns en waren in het bijzonder onder de indruk van een groep van 18 jaarling rammen, die apart stonden voor de jaarlijkse Clun Forest rammenveiling in Ludlow. Ze zagen er prachtig uit en waren vrijwel identiek. Op dat moment is bij ons het idee geboren om te zijner tijd te trachten enige dieren uit zijn kudde te importeren.
Het duurde tot 2000 voordat we besloten om zelf enkele schapen vanuit Engeland te importeren, omdat het steeds duidelijker werd dat er een toenemende behoefte ontstond aan nieuwe bloedlijnen van het Clun Forest ras.
We vroegen advies aan Frank Gwilliam en Ralph Fulton, twee Engelse keurmeesters van de jaarlijkse Nationale Clun Forest schapenkeuring. Zij vertelden dat de Guifron Flock op dat moment een van de beste kuddes was in Engeland. Toen hebben we een afspraak gemaakt bij Tom Francis om zijn kudde weer te bezichtigen!
Onze schapen komen uit prima bloedlijnen
Na diverse gesprekken werden we het met Tom Francis eens. Wij wisten dat ook Jan Wever (“Stal van de Dalkampen”) en Ton van der Toorn (“Stal Gelkenhoeve”) interesse hadden in enkele ooien en hebben daarom in totaal 8 ooien en een ramlam gekocht. Vier ooien zijn naar Jan en Ton gegaan en zelf hebben we vier ooien en het ramlam gehouden..
Daarbij de kampioen en de reserve kampioen ooien van de Royal Welsh Show 2000.
Toen begon het natuurlijk pas. Een woud aan regels over gezondheidscontroles en verklaringen, transporteisen enz. Gelukkig bleek de veearts van Francis ons goed te willen helpen. Door allerlei rompslomp moest het transport toch twee keer worden uitgesteld.
Het uitstel van het transport had één groot voordeel. We konden de gekochte ooien door een ram van Tom Francis laten dekken, de ram FAF 97.025. Deze ram heeft In Engeland en Wales vele prijzen gewonnen en werd zelfs Interbreed kampioen op de Kington Show en de Burwarton Show in 1998. Dat betekent dat we naast de ooien en de ram ook nog diverse lammeren van volledige Engelse afstamming hebben gekregen en dus ook extra nieuwe bloedlijnen. Deze lammeren hebben het daarna prima gedaan. Bijvoorbeeld de SBN 222 die diverse keren Nationaal kampioen rammen werd en ook de ooi SBN 215, die in 2003 en 2004 Nationaal kampioen ooien werd .
Toen de schapen in Bodegraven arriveerden, moesten ze duidelijk nog even wennen. Ze misten vast de mooie heuvels van Wales nog wel.
De dieren zagen er prachtig uit en hadden de lange reis gelukkig goed doorstaan. Ze zijn daarna snel gewend aan het gras in het Groene Hart van Holland.
De heuvels van Shropshire en het Clun Forest gebied.
De zuidwest hoek van Shropshire, ooit deel van het uitgebreide Clun Forest, is bestempeld als gebied van bijzondere natuurlijke schoonheid. De heuvels zijn zachter dan hun ruigere tegenhangers in Wales. Maar het weer kan daar vaak even woest zijn als in de meer bergachtige gebieden over de grens met Wales. De steile heuvels zijn ongeschikt voor akkerbouw op grote schaal, maar het land is, zonder twijfel, prima schapenland.
Het begin van de Guifron Flock
In 1952, op 26-jarige leeftijd, kwam Tom Francis terug naar dit gebied. Op slechts een steenworp afstand van zijn geboorteplaats, en moest een goed schapenras kiezen. Een schaap dat goed geschikt was voor dit type land, met gehardheid en aanpassingsvermogen boven aan de lijst. Er waren toen diverse schapenrassen die aan zijn eisen leken te voldoen. Bijvoorbeeld de Kerry Hill en de Welsh, die daar erg populair waren, en natuurlijk de Cluns. Op dat moment had zijn vader een kleine kudde van deze Clun Forest schapen, waarmee hij was gestart in 1942. Na zorgvuldige beraadslaging besloot Tom Francis om ze over te nemen. Dus deze dieren kwamen naar zijn boerderij, op 450 meter boven zeeniveau. Zij waren de start van de huidige Guifron Flock.
De kwaliteit van de Guifron Flock
De Guifron kudde bestond in 2000 uit ongeveer 400 schapen en meer dan 600 lammeren. Sinds 1952 is de kwaliteit van de Guifron Flock uitgebouwd door systematische en consequente selectie van jaarling ooien. De selectie gebeurde op basis van prestatie, sterkte, levensduur en overeenstemming met de raskenmerken.
De voordelen van Clun Forest schapen volgens Tom Francis
Wat zijn volgens Tom Francis de factoren, op grond waarvan Cluns aan te bevelen zijn? Gehardheid staat bovenaan de lijst, en direct daarna hun uitstekende voeropname en weerstand tegen ziekten. In de heuvels van het Clun Forest gebied kan de winter lang en koud zijn. Als de lente er haast aan komt, bedekt de winter de grond nog vaak met bevroren sneeuw en het aflammeren gaat vaak gepaard met sneeuw en kou. Bij zulke condities worden de schapen wel naar beschut gebied gebracht, maar ook zonder deze zorgen is de overlevingsgraad hoog. Met een lammerenpercentage van ongeveer 180% is dit lage sterftecijfer opmerkelijk. Dit moet vooral te danken zijn aan het uitstekende moederinstinct en de voortreffelijke melkkwaliteit van de Clun Forest ooien.
Een ander positief aspect van de Cluns is hun tevreden en handelbare natuur. Bij het verweiden, ontwormen of bekappen, of het scheren van hun dichte en goede vachten, ze zijn nog steeds relatief makkelijk te hanteren.
De Guifron Flock: winnaar van vele prijzen
Al jarenlang heeft Tom Francis meegedaan met de verschillende schapenkeuringen in Engeland en Wales. Door de jaren heen heeft hij talloze prijzen en trofeeën gewonnen. In 1999 werd de Guifron Flock uitgeroepen tot de beste Clun Forest kudde in Groot Brittannië.
Na zovele jaren van Cluns fokken, kan Tom Francis rustig zeggen dat hij bewezen heeft dat de Clun Forest een zeer waardevol schapenras is!